Just the Right Chemistry

FRWRD Administration Building

H²O + Ag = A Great Solution

Located on a pristine site adjacent to the Fox River, the new LEED® registered  with a certification goal of Silver administration building gently rests upon the site, respecting the natural prairie. In response to the 100 year flood plain and adjacent wetlands, the building is sited in an east-west orientation, with an expanse of the windows facing south, toward the river.

Closing the Loop

Being adjacent to the existing West Plant affords the unique opportunity in the design of the mechanical system to use the effluent from the existing tanks in a closed loop heat transfer system, which will reduce the initial construction cost and, ultimately, the long-term operations and maintenance cost.

Fox River Water Reclamation District Administrative Office and Laboratory
Fox River Water Reclamation District Administrative Office and Laboratory
Fox River Water Reclamation District Administrative Office and Laboratory

Let the Sun Shine In

All of the offices are provided with outstanding views and daylighting. The glazing is protected by engineered sunshades which control the glare and solar heat gain.

Ready for the Rain

Stormwater is being controlled through the use of permeable pavers. This system allows rain water to dissipate into the sandy soil beneath the site.

A part of the Whole

The entry façade is sympathetic to the architectural expression of the existing facility, creating a campus feel to the complex.

Fox River Water Reclamation District Administrative Office and Laboratory
Fox River Water Reclamation District Administrative Office and Laboratory

Related Works

Other stunning projects for our amazing clients

Physical Fitness and Extracurricular Activities are Enhanced in this New Fieldhouse
A Hardworking Sports & Recreation Center Design
The Spotlight is on Performers in New Amphitheater Design
A Modern and Open Office Design
A Content Production Facility Design Enhances Technical and Support Spaces
A Focus on Fitness
TV and Radio Broadcast Studio Gets a State-of-the-Art Renovation
A Public Space Offers Privacy and Flexibility
A Tasty New Look
Taking it to the MAX
Just the Right Chemistry
An Industrial Revolution
Rising to New Heights
An Historic Renovation from the Inside Out
Building Blocks of Learning
BEComing a Green Office
Merging the Past with the Present
Aligning Design with Values
Enhancing the Mission
Money Isn’t the Only Thing Green in Banking
Share Our Work