Kankakee High School Renovation Phase 1

The renovations at Kankakee High School were not entered lightly. DLA started with a facility assessment to understand the existing conditions. While this was happening, the project team and district administrators investigated successful school communities around the globe and discussed how the facilities played a role in their programs. They also began gathering input from administrators, teachers, students, and community members to understand how the facility was being used and how that will be different in the future. After more than a year of planning and exploration, the program and design took shape.

Phase 1 kicked-off dramatic improvements that will result in a “virtually new” building tailored to match the instruction at Kankakee High School. From the street, the new entrance and parking draw the eye. The added vestibule helps to make it more secure and noticeable.

A great deal of visioning and planning went into the project at Kankakee High School. When construction finally began, the excitement was palpable. In this video, DLA's Principal-in-Charge Ed Wright leads students and administrators on a tour of the construction progress.

Band and Orchestra students no longer commute to a remote location for instruction or practice. Remodeled spaces created a new band room, and the choir room was updated. The auditorium has a reshaped stage, plus ancillary spaces like a prop workshop.

4 new serving stations off a main circulation route eliminate previous queuing headaches.

The cafeteria was transformed into a commons area and is now also the school’s main corridor. To accommodate an expanded culinary arts program, the commercial kitchen functions as a lab to educate students how to cook in the restaurant industry.

To better align with the newly adopted Reggio-inspired approach to teaching and learning, the traditional classrooms are reimagined. The resulting design creates an array of common learning spaces that radiate from Learning Hubs. Educators are provided the flexibility to be responsive to the needs and interests of the students and community. The educators can create experiences that allow learning to happen on a deeper level. The new clusters of large and small meeting spaces, teacher meeting spaces, and labs encourage collaboration and embrace technology.

The cafeteria is student focused, with zoned areas for introspective work, one-on-one collaboration, and small group collaboration.
Typical classrooms are now flexible and can be adapted to specialty programs, such as nursing or robotics.
The labs were designed for flexibility. “Activators” are not locked into a subject and can respond to the needs and interests of the students.
The new clusters of large and small meeting spaces, teacher meeting spaces, and labs encourage collaboration and embrace technology.

Related Works

Other stunning projects for our amazing clients

New Early Learning Center
New Elementary School designed to make learning more flexible
Reimagined Learning Spaces
Making a Middle School
Putting the Cool in Culinary Arts
Fieldhouse Rises from the Rubble
Transforming an Existing High School for Today’s Learners
Top Midwest Design Firm
Long-Range Plan at Homewood-Flossmoor Community High School
Classrooms Tailored to Next Generation Science Curriculum
Expansion Yields Limitless Possibilities for Performing Arts
Top 300 Architecture Firms
Student Focused Renovations
Ample Practice and Performance Spaces Enhance Performing Arts Program
Inspiring Learning Everywhere
Addition and Remodel at Crete-Monee Middle School, University Park, IL
Addition and Remodel at Crete-Monee Middle School, University Park, IL
Student Space for Peer-to-Peer Collaboration
Elementary School Architecture Designed to Create Community
Curriculum Takes Center Stage
Share Our Work