STEM/Science Addition & Remodeling at Lockport High School

After years of mobile classrooms on campus, when the opportunity to expand presented itself the board and administration knew they needed to check off a lot of boxes. District Stakeholders worked closely with the design team to meet these goals. First and foremost, they wanted to embed the Partnership for 21st Century Skills’ four essential skills (communication, collaboration, creativity and critical thinking) into the educational experiences of all students in the district.

The 2017 addition also coincided with the high school’s transition to the Next Generation Science Standards. These new standards explore a range of active approaches to learning.

To facilitate the Next Generation Science pedagogy and educational experiences that promote these skills the design team collaborated with stakeholders to re-think the classroom and provide teachers with spaces that are flexible, integrate technology, facilitate movement, foster inspiration and creativity, and are bright and colorful.

The STEM (Science) Classrooms are designed to accommodate a mixture of teacher-led and student-led moments. Flexible, mobile furniture allows students to easily rearrange the room based on their learning activities, encouraging them to discover what works best for their activity.
The new corridor breakout space has a view into the renovated STEM Classroom putting learning on display. Colorful carpet tile and furniture make the space inviting and stimulates learning. These rooms also provide space where students can rest their brains, work on a particular project component, and receive instructional support.
The “Molecule” room was designed with LED lighting that evoke a molecular structure, a science themed graphic wall and a writable whiteboard surface for student collaboration. Two touch screen monitors provide students to opportunity to display presentations to a larger group.
Walls, partitions, and casework surfaces were transformed into brainstorming whiteboard space, allowing students to capture and develop their ideas and share them in a collaborative forum. The mobile furniture provides students opportunities to easily conduct experiments without having to leave the lab. The design includes ceiling clouds that evoke the concept of molecular structure.

In keeping with creating an environment tailored to Next Generation Science Standards, a program goal was the space allow students to develop and use their creativity. The resulting design is conducive to inspiration and new ideas. The design team took to heart research showing that lighting and colors positively affect the cortex, nervous system, and hormones, which in turn affect students’ alertness and productivity. This inspired a lively, vibrant color pallet. Hallways now contain inspirational science writings, pictures, and formulas. Upon entering the new science area students and visitors talk about an immediate change that comes over them. They recognize and feel this as a unique learning environment. The design provides space to display science and STEM exhibits of student work. This encourages the community to participate in student learning. As a result, the new space was selected by a major corporate partner to host a Fair on National STEM Day. This event showcased student projects/experiments not only from the High School, but also from area feeder schools.

Lab stations are located on exterior walls allowing for flexible classroom groupings. Portable desks, tables, and chairs allow students to adjust quickly to instructional needs. Several classrooms feature operable partition walls that allow two adjacent rooms to open into one large space, offering the potential for co-taught classes and large group exercises. The ‘Molecule’, the largest group area for presentations and group interaction, also functions as a corridor equipped with markerboards, touch-screen displays, and flooring meter increments for use in experiments. From here students can take their experiments outside and use the courtyard as an additional group learning zone.

The new environment promotes collaboration, inspires creativity, infuses multiple elements of technology, and allows teachers flexibility with instructional delivery.

While the attractive spaces are a magnet for students, the design has improved student traffic flow and reduced hallway congestion.

The addition includes 4 STEM (Science) classrooms and 6 flex classrooms, with daylighting and outdoor views afforded by a new courtyard. Not just a green space, the courtyard can be an outdoor classroom featuring benches and decorative lighting. The stamped concrete pattern with a custom stained logo complements the formality of the symmetrical design.
The “Molecule” room serves as both a corridor and a breakout space meant for group activities and experiments. The linoleum floor was custom-designed with orange DNA-shaped meter increments for use during experiments. Different furniture options are being piloted intermittently to determine what works best for how students and teachers use the space. The selected furniture will be incorporated in a future phase.
The Addition includes a new corridor breakout space with both flexible and soft seating for students to work independently or in collaboration. These varied opportunities for learning touch the necessary communication skills found in the Partnership for 21st Century Skills readiness standards the District strove to embed. These open, flexible classrooms allow students to come together to share, collaborate, and create.
The Addition incorporates areas to display student work. The school now hosts science and STEM exhibits, providing opportunities for the community to participate in student learning. Student projects and experiments not only from the high school, but also from area feeder schools, are showcased.

Related Works

Other stunning projects for our amazing clients

Transforming an Existing High School for Today’s Learners
Long-Range Plan at Homewood-Flossmoor Community High School
Making a Middle School
Classrooms Tailored to Next Generation Science Curriculum
Expansion Yields Limitless Possibilities for Performing Arts
Student Focused Renovations
Ample Practice and Performance Spaces Enhance Performing Arts Program
Fieldhouse Rises from the Rubble
Inspiring Learning Everywhere
Student Space for Peer-to-Peer Collaboration
Elementary School Architecture Designed to Create Community
Curriculum Takes Center Stage
Fire with Fire
Classroom Design Boosts Peer Learning
Classroom Additions Create Spaces to Learn 21st Century Skills
Community Focused Early Learning Center
Not Your Father’s School Cafeteria
Physical Fitness and Extracurricular Activities are Enhanced in this New Fieldhouse
Science Classroom Design Breaks the Boundary Between Lecture and Lab
A Focus on Fitness
Share Our Work